Przepis na Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)
<br>
Zupa z kimchi (kor. Kimchi Jigae) to bardzo popularne koreańskie danie, rodzaj gęstej zupy (gulaszu), taki koreański ostry kapuśniak. Spośród ponad 500 przepisów na mojej stronie to danie jest chyba moim ulubionym a już na pewno jest w pierwszej trójce.
Zupa z kimchi występuje w nieskończonej ilości wersji, praktycznie każda koreańska rodzina robi ją w trochę inny sposób. Właściwie tylko tytułowe kimchi (przepis na kimchi) jest składnikiem absolutnie niezbędnym (najlepsze jest stare, mocno kwaśne kimchi). Jedni używają buliony rybnego, inni drobiowego lub wołowego, niektórzy dodają zamiast wieprzowiny wołowinę, małże albo krewetki, niektórzy stosują też tofu zwarte zamiast miękkiego ale dla mnie ta zmiana jest akurat nie do zaakceptowania - tofu miękkie nadaje tej zupie całego uroku, kremowe, delikatne kawałeczki rozpływające się w ustach świetnie komponują się z ostrym gulaszem.
Przygotowana przez mnie Kimchi Jigae to kompilacja kilku przepisów książkowych i internetowych, ugruntowana po 3 próbach wykonania. Obecnie stosuję zawsze tą wersję i bardzo ją polecam, kilka razy serwowałem ją na imprezach i zawsze robiła wspaniałe wrażenie na gościach. Jej przygotowanie wymaga kilku koreańskich składników ale na prawdę warto, to danie może stać się pierwszym krokiem do wspaniałej i mało znanej w Polsce kuchni koreańskiej.
Zupa z kimchi w wersji wegetariańskiej
Kimchi jigae bez żadnych problemów może być przygotowana w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z mięsa a jako bazę użyć dashi wegetariańskie (zob. przepis). Wegetarianie mogą też dodać zamiast mięsa gotowane jajko.
Zupa z kimchi występuje w nieskończonej ilości wersji, praktycznie każda koreańska rodzina robi ją w trochę inny sposób. Właściwie tylko tytułowe kimchi (przepis na kimchi) jest składnikiem absolutnie niezbędnym (najlepsze jest stare, mocno kwaśne kimchi). Jedni używają buliony rybnego, inni drobiowego lub wołowego, niektórzy dodają zamiast wieprzowiny wołowinę, małże albo krewetki, niektórzy stosują też tofu zwarte zamiast miękkiego ale dla mnie ta zmiana jest akurat nie do zaakceptowania - tofu miękkie nadaje tej zupie całego uroku, kremowe, delikatne kawałeczki rozpływające się w ustach świetnie komponują się z ostrym gulaszem.
Przygotowana przez mnie Kimchi Jigae to kompilacja kilku przepisów książkowych i internetowych, ugruntowana po 3 próbach wykonania. Obecnie stosuję zawsze tą wersję i bardzo ją polecam, kilka razy serwowałem ją na imprezach i zawsze robiła wspaniałe wrażenie na gościach. Jej przygotowanie wymaga kilku koreańskich składników ale na prawdę warto, to danie może stać się pierwszym krokiem do wspaniałej i mało znanej w Polsce kuchni koreańskiej.
Zupa z kimchi w wersji wegetariańskiej
Kimchi jigae bez żadnych problemów może być przygotowana w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z mięsa a jako bazę użyć dashi wegetariańskie (zob. przepis). Wegetarianie mogą też dodać zamiast mięsa gotowane jajko.
Rodzaj dania | Dania główne, Moje ulubione dania |
Kuchnia | Kuchnia koreańska |
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 1/2 szklanki bulionu rybnego dashi
- 200 g polędwiczki wieprzowej lub chudej wołowiny
- 1 paczka tofu miękkiego pociętego w kostkę
- 4 szt. grzybów shitake dużych
- 1 szt. pora średniego
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 szklanki kimchi wraz z sokiem (puszka 160g)
- 1 łyżka koreańskiej papryki chili gochugaru
- 3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
Dodatek:
- 2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować dashi (wg. przepisu ) lub użyć dashi w proszku (na 1 1/2 szklanki użyć 5g proszku).
- W woku lub na patelni rozgrzać na średnim ogniu 3 łyżki oleju sezamowego. (Uwaga: ciemny olej sezamowy ma niską temperaturę dymienia mimo to w Korei jest ulubionym olejem do smażenia na niewielkim ogniu, nigdy nie należy go stosować do smażenia stir-fry!). Dodać paprykę gochugaru i smażyć kilkanaście sekund mieszając.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz