Przepis na Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)

<br>

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)
Zupa z kimchi (kor. Kimchi Jigae) to bardzo popularne koreańskie danie, rodzaj gęstej zupy (gulaszu), taki koreański ostry kapuśniak. Spośród ponad 500 przepisów na mojej stronie to danie jest chyba moim ulubionym a już na pewno jest w pierwszej trójce.

Zupa z kimchi występuje w nieskończonej ilości wersji, praktycznie każda koreańska rodzina robi ją w trochę inny sposób. Właściwie tylko tytułowe kimchi jest składnikiem absolutnie niezbędnym (najlepsze jest stare, mocno kwaśne kimchi). Jedni używają buliony rybnego, inni drobiowego lub wołowego, niektórzy dodają zamiast wieprzowiny wołowinę, małże albo krewetki, niektórzy stosują też tofu zwarte zamiast miękkiego ale dla mnie ta zmiana jest akurat nie do zaakceptowania - tofu miękkie nadaje tej zupie całego uroku, kremowe, delikatne kawałeczki rozpływające się w ustach świetnie komponują się z ostrym gulaszem.

Przygotowana przez mnie Kimchi Jigae to kompilacja kilku przepisów książkowych i internetowych, ugruntowana po 3 próbach wykonania. Obecnie stosuję zawsze tą wersję i bardzo ją polecam, kilka razy serwowałem ją na imprezach i zawsze robiła wspaniałe wrażenie na gościach. Jej przygotowanie wymaga kilku koreańskich składników ale na prawdę warto, to danie może stać się pierwszym krokiem do wspaniałej i mało znanej w Polsce kuchni koreańskiej.

Zupa z kimchi w wersji wegetariańskiej
Kimchi jigae bez żadnych problemów może być przygotowana w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z mięsa a jako bazę użyć dashi wegetariańskie (zob. przepis). Wegetarianie mogą też dodać zamiast mięsa gotowane jajko.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować dashi (wg. przepisu ) lub użyć dashi w proszku (na 1 1/2 szklanki użyć 5g proszku).
  2. Polędwiczkę wieprzową lub wołowinę (ja miałem akurat pod ręka wołowinę) pociąć w cieniutkie paski.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae cięcie mięsa
  3. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z mięsem, odstawić na 20 minut.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae marynowanie mięsa
  4. Tofu miękkie wyjąć z paczki na talerzyk następnie pociąć w kostkę. Tofu miękkie jest tak delikatne, że tnie się je bez żadnego oporu, nie trzeba go nawet przytrzymywać drugą ręka. Uwaga: przed dodaniem do dania należy odlać wodę, która po kliku minutach wypłynie z tofu.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae cięcie tofu
  5. Grzyby shitake włożyć do garnka z wodą, zagotować i gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąc na sitko, osączyć, następnie pociąć w paski. Pora pociąć w talarki 0,5mm, cebulę grubo posiekać, czosnek wycisnąć.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae cięcie warzyw
  6. Kimchi wraz z sokiem przełożyć na głęboki talerz, pociąć w spore kawałki (ok. 2x2cm).
    Uwaga: kimchi możemy przygotować samemu (zob. przepis) lub kupić gotowe - puszka 160g starczy akurat na kimchi jigae.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae cięcie kimchi
  7. W woku lub na patelni rozgrzać na średnim ogniu 3 łyżki oleju sezamowego. (Uwaga: ciemny olej sezamowy ma niską temperaturę dymienia mimo to w Korei jest ulubionym olejem do smażenia na niewielkim ogniu, nigdy nie należy go stosować do smażenia stir-fry!). Dodać paprykę gochugaru i smażyć kilkanaście sekund mieszając.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae smażenie gochugaru
  8. Dodać mięso i smażyć mieszając 1 minutę.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae smażenie mięsa
  9. Dodać czosnek, cebulę i pora. Smażyć mieszając 2 minuty.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae smażenie warzyw
  10. Wlać dashi, dodać kimchi i grzyby shitake. Dobrze wymieszać.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae dodanie dashi
  11. Dodać tofu i delikatnie rozmieszać, tak aby nie rozkruszyć kostek.
  12. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Danie serwować z ryżem kleistym podanym w oddzielnej miseczce.
    Zupa z kimchi z miękkim tofu Kimchi jigae danie gotowe
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.