Przepis na Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)
Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań. Wszystkie zalety zdrowotne kimchi są opisane w przepisie na Kimchi z młodej kapusty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 dzień
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 dzień
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Botwinkę tniemy na drobne kawałki, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy, zasalamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie botwinę lekko przepłukujemy, następnie osuszamy i przekładamy do słoika.
  2. W rondelku podgrzewamy 60 ml wody i dodajemy mąkę ryżową. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, podgrzewamy przez kilka minut, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej zawiesiny dodajemy gochugaru i bardzo dokładnie mieszamy.
  3. Pozostałe warzywa drobno siekamy, dodajemy sos rybny i blendujemy delikatnie tak aby warzywa rozdrobnić, ale nie zrobić z nich gładkiej papki. Możemy zamiast blendowania tylko dobrze je rozmieszać. Warzywa dodajemy do przygotowanej pasty i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Pastę wmasowujemy bardzo dokładnie w warzywa. Kimchi przekładamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji.
  5. Przekładamy słój do lodówki i podjadamy codziennie sprawdzając jak zmienia się smak naszego kimchi. Kimchi z młodych warzyw jest błyskawicznie, tego samego dnia w sumie gotowe do jedzenia. Jeśli brak nam cierpliwości możemy dodać łyżkę octu ryżowego i będziemy mieli w ciągi godziny gotową surówkę do obiadu 🙂
    Kimchi z botwinki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.