Przepis na Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)
Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań. Wszystkie zalety zdrowotne kimchi są opisane w przepisie na Kimchi z młodej kapusty
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia koreańska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 dzień |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 pęczek botwinki młodej
- kilka szt. marchewki młodej
- 3 szt. porów młodych
- 2 szt. młodego czosnku ze szczypiorkiem
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyzki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1/4 szklanki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 1 czubata łyżka mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Botwinkę tniemy na drobne kawałki, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy, zasalamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie botwinę lekko przepłukujemy, następnie osuszamy i przekładamy do słoika.
- W rondelku podgrzewamy 60 ml wody i dodajemy mąkę ryżową. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, podgrzewamy przez kilka minut, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej zawiesiny dodajemy gochugaru i bardzo dokładnie mieszamy.
- Pozostałe warzywa drobno siekamy, dodajemy sos rybny i blendujemy delikatnie tak aby warzywa rozdrobnić, ale nie zrobić z nich gładkiej papki. Możemy zamiast blendowania tylko dobrze je rozmieszać. Warzywa dodajemy do przygotowanej pasty i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
- Pastę wmasowujemy bardzo dokładnie w warzywa. Kimchi przekładamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji.
- Przekładamy słój do lodówki i podjadamy codziennie sprawdzając jak zmienia się smak naszego kimchi. Kimchi z młodych warzyw jest błyskawicznie, tego samego dnia w sumie gotowe do jedzenia. Jeśli brak nam cierpliwości możemy dodać łyżkę octu ryżowego i będziemy mieli w ciągi godziny gotową surówkę do obiadu 🙂
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz