Przepis na Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)
Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań. Wszystkie zalety zdrowotne kimchi są opisane w przepisie na Kimchi z młodej kapusty
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia koreańska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 dzień |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 pęczek botwinki młodej
- kilka szt. marchewki młodej
- 3 szt. porów młodych
- 2 szt. młodego czosnku ze szczypiorkiem
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyzki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1/4 szklanki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 1 czubata łyżka mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Botwinkę tniemy na drobne kawałki, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy, zasalamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie botwinę lekko przepłukujemy, następnie osuszamy i przekładamy do słoika.
- W rondelku podgrzewamy 60 ml wody i dodajemy mąkę ryżową. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, podgrzewamy przez kilka minut, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej zawiesiny dodajemy gochugaru i bardzo dokładnie mieszamy.
- Pozostałe warzywa drobno siekamy, dodajemy sos rybny i blendujemy delikatnie tak aby warzywa rozdrobnić, ale nie zrobić z nich gładkiej papki. Możemy zamiast blendowania tylko dobrze je rozmieszać. Warzywa dodajemy do przygotowanej pasty i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
- Pastę wmasowujemy bardzo dokładnie w warzywa. Kimchi przekładamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji.
- Przekładamy słój do lodówki i podjadamy codziennie sprawdzając jak zmienia się smak naszego kimchi. Kimchi z młodych warzyw jest błyskawicznie, tego samego dnia w sumie gotowe do jedzenia. Jeśli brak nam cierpliwości możemy dodać łyżkę octu ryżowego i będziemy mieli w ciągi godziny gotową surówkę do obiadu 🙂
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz