Japońskie pierożki Gyoza (by Magda Klimczak)
Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.
Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.
Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco.
Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.
Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!
Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych do naszych rodzimych klusek na parze. My proponujemy pyszną odmianę Baozi z dodatkiem mleka kokosowego i krewetkowym farszem. Bułeczki na parze Baozi jada się solo jako lunch/przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.
Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych.
Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)
Makaron smażony na chrupiąco to mój ulubiony dodatek do dań, może być także podany solo jako pyszna przekąska szczególnie lubiana przez dzieci. Jako dodatek powinien być serwowany niesolony gdyż smak nada mu sos z dania. Serwowany samodzielnie musi być porządnie posolony, znakomicie robi mu też dodatek przesmażonej cebulki. Do przygotowania tego dania bezkonkurencyjny jest chiński makaron mie, gruby, mocno falowany makaron podobny do tego z zupek błyskawicznych.
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem “ryżowianka” to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność. Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia.
Wątróbka drobiowa z imbirem to proste i smaczne chińskie danie z wątróbki, gotowe w kilkanaście minut. Potrawę można podawać na gorąco z ryżem jaśminowym ale również na zimno jako przekąskę.
Zielone kotleciki to oryginalne i proste w przygotowaniu danie. Dodatek aromatycznych przypraw i orzeszków powoduje, że kotleciki mają bardzo oryginalny, egzotyczny smak i zapach. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Podaje się je z jogurtowym sosem i gotowanym ryżem jaśminowy.
Placki z łososiem można przygotować z mniej atrakcyjnych skrawków surowej ryby, które zostały po wykrojeniu równych kawałków. Do potrawy używać ryby o zwartym mięsie i bez ości.