Zielone kotleciki to oryginalne i proste w przygotowaniu danie. Dodatek aromatycznych przypraw i orzeszków powoduje, że kotleciki mają bardzo oryginalny, egzotyczny smak i zapach. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Podaje się je z jogurtowym sosem i gotowanym ryżem jaśminowy.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 łyżki liści świeżej kolendry posiekanych
- 2 łyżki orzechów nerkowca posiekanych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 łyżka garam masala
- szczypta soli do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- trochę oleju arachidowego do smażenia
Sos
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- szczypta chili mielonego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- szczypta soli do smaku
Dodatek
- kilka miseczek ryżu jaśminowego gotowanego
Składniki
Sos
Dodatek
|
Sposób przygotowania
- Zmiksować w blenderze kolendrę i orzechy nerkowca z 2 łyżkami jogurtu.
- Do mięsa dodać jajko, imbir, czosnek, przyprawę garam masala, sól i zmiksowaną pastę z kolendry.
- Wsypać bułkę tartą i wyrobić na gładką masę.
Udostępnij ten przepis