Przejdź do treści

Przekąski

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabskato indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.