Przepis na Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka
Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento - cebula z mięsem indyka.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
Masa mięsna:
- 150 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżka sake lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu do smaku
Pozostałe składniki:
- 2 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w talarki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sos do duszenia:
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
Do przybrania:
- 1 łyżka sezamu białego prażonego
Składniki
Masa mięsna:
Pozostałe składniki:
Sos do duszenia:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Mięso wymieszać z posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodać sake, sos sojowy, cukier i pieprz. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
- Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Spodnią część plastra cebuli obsypać lekko mąką ziemniaczaną i położyć porcję mięsa.
- Spłaszczyć jego kształt, dopasowując do wielkości cebuli i przykryć drugim krążkiem. Powtórzyć te czynności z pozostałymi kawałkami mięsa i cebuli.
- Podlać wodą, sake, sosem sezamowym i dusić pod przykryciem 10 minut.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1548)
- [+]Kuchnia chińska (325)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz