Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Tofu z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny

To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły “testu stołowego”, smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Makaron z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Sos z czarnej fasoli to intensywny w smaku, słony sos, którego głównym składnikiem jest czarna fermentowana fasola (soja). Dania na bazie czarnej fasoli mają prawie zawsze wytrawny, słony smak (beż żadnych słodkich akcentów) bardzo lubiany w mojej rodzinie, a szczególnie przez moją żonę. Podawać jako samodzielnie danie lub element kilkudaniowego chińskiego.

Makaron z warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,68 / 22 oceny

Znakomite danie wegetariańskie z makaronu i warzyw. Podawać jako oddzielne danie lub dodatek do dań mięsnych (zamiast ryżu).

Chrupiący makaron z wieprzowiną

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny

To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!

Sałatka z pomidorów

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Super smaczna i zabójczo łatwa do wykonania sałatka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Bakłażan czosnkowy na słodko

Bakłażan czosnkowy na słodko

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.

Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Patelnia Xian z kolorowymi warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Wegetariańskie danie w wykonaniu Kasi, wykonane dla naszej koleżanki Moni na jej urodziny. 90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.