Przepis na Chrupiący makaron z wieprzowiną

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiący makaron z wieprzowiną
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny
To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.
  2. Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.
  3. Na patelnię (najlepiej teflonową), na duży ogień wlać 4-5 łyżek oleju. Wrzucić makaron i dokładnie wymieszać z olejem, zostawić na 1 min, następnie dokładnie rozmieszać i znów zostawić na 1 min, powtarzać 4-5 razy aż będzie chrupki i ładnie zarumieniony (jeżeli makaron zaczyna się przypalać można dolać trochę oleju). Następnie trzymać w cieple.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso, smażyć mieszając aż zmieni kolor, przełożyć na talerz.
  5. Wok oczyścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodać mięso smażyć kolejne 30 s. Zsunąć wszystko na brzeg woka w środek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.
  6. Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku a na nim położyć mięso z sosem.
Udostępnij ten przepis

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.