Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori

Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

0
Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Czytaj dalej

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

0

Grillowana ryba z grzybami shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

0

Sałatka z białej rzodkwi i awocado z dressingiem wasabi (do sushi)

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban

0

Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami

Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania niezbędne są specjalne "torebki" wykonane ze smażonego tofu. "Torebki" wypełnia się ryżem i zjada maczając w sosie sojowym. W najprostszej wersji do napełnienia używamy czystego ryżu do sushi (zaprawionego octem). W naszym przepisie używamy ryżu z dodatkami: grzybami i tuńczykiem puszki. Przygotowany w ten sposób ryż nie wysycha i zachowuje swoją świeżość dlatego świetnie nadaje się jako prowiant na wycieczkę lub piknik.

Czytaj dalej

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

0