Przejdź do treści

Okoń marynowany w miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Okoń marynowany w miso
Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godz. (marynowanie)
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. filetu z okonia lub innego filetu rybnego
  • trochę soli
  • trochę pieprzu
Marynata:
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godz. (marynowanie)
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. filetu z okonia lub innego filetu rybnego
  • trochę soli
  • trochę pieprzu
Marynata:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać składniki marynaty.
  2. Rybę umieścić w szklanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Wyjąć filety z marynaty, oskrobać z marynaty (marynatę pozostawić do zrobienia z niej sosu).
  4. Oprószyć rybę solą i pieprzem.
  5. Rozgrzać olej w woku i usmażyć okonia z jednej strony.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Szklane naczynie posmarować lekko olejem i umieścić w nim rybę usmażoną stroną do dołu (układać w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 -15 minut do zrumienienia.
  7. Marynatę wlać do małego rondelka i wymieszać z mąką kukurydzianą. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
  8. Podawać rybę polaną sosem z dodatkiem sałatki z rukoli i awokado (awokado pociąć w paski, skropić lekko sokiem z cytryny, wymieszać z rukolą, doprawić do smaku solą).
Udostępnij ten przepis