Przepis na Okoń marynowany w miso
Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godz. (marynowanie) |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. filetu z okonia lub innego filetu rybnego
- trochę soli
- trochę pieprzu
Marynata:
- 1/2 szklanki mirinu
- 1/4 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1/4 szklanki wina ryżowego lub sake
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- trochę oleju do smażenia
Dodatki:
- sałatka z rukoli i awokado zob pkt. 8
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki marynaty.
- Wyjąć filety z marynaty, oskrobać z marynaty (marynatę pozostawić do zrobienia z niej sosu).
- Oprószyć rybę solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej w woku i usmażyć okonia z jednej strony.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Szklane naczynie posmarować lekko olejem i umieścić w nim rybę usmażoną stroną do dołu (układać w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 -15 minut do zrumienienia.
- Marynatę wlać do małego rondelka i wymieszać z mąką kukurydzianą. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz