Przepis na Okoń marynowany w miso
Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godz. (marynowanie) |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. filetu z okonia lub innego filetu rybnego
- trochę soli
- trochę pieprzu
Marynata:
- 1/2 szklanki mirinu
- 1/4 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1/4 szklanki wina ryżowego lub sake
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- trochę oleju do smażenia
Dodatki:
- sałatka z rukoli i awokado zob pkt. 8
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki marynaty.
- Wyjąć filety z marynaty, oskrobać z marynaty (marynatę pozostawić do zrobienia z niej sosu).
- Oprószyć rybę solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej w woku i usmażyć okonia z jednej strony.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Szklane naczynie posmarować lekko olejem i umieścić w nim rybę usmażoną stroną do dołu (układać w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 -15 minut do zrumienienia.
- Marynatę wlać do małego rondelka i wymieszać z mąką kukurydzianą. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz