Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godz. (marynowanie) |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. filetu z okonia lub innego filetu rybnego
- trochę soli
- trochę pieprzu
Marynata:
- 1/2 szklanki mirinu
- 1/4 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1/4 szklanki wina ryżowego lub sake
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- trochę oleju do smażenia
Dodatki:
- sałatka z rukoli i awokado zob pkt. 8
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki marynaty.
- Wyjąć filety z marynaty, oskrobać z marynaty (marynatę pozostawić do zrobienia z niej sosu).
- Oprószyć rybę solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej w woku i usmażyć okonia z jednej strony.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Szklane naczynie posmarować lekko olejem i umieścić w nim rybę usmażoną stroną do dołu (układać w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 -15 minut do zrumienienia.
- Marynatę wlać do małego rondelka i wymieszać z mąką kukurydzianą. Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Udostępnij ten przepis