Przejdź do treści

Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym to bardzo prosta ale efektowna odmiana sushi. Serwuje się je jako urozmaicenie z innymi rodzajami sushi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ugotować i doprawić ryż według przepisu.
    Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
  2. W misce połączyć łososia, imbir i szczypior, dokładnie wymieszać.
    Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
  3. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i robić kulki wielkości małej piłeczki pingpongowej.
  4. Spłaszczyć kulkę z jednej strony i zrobić palcem lekką dziurkę, następnie wypełnić zagłębienie farszem. Z podanej porcji ryżu powinno wyjść około 20 kawałków.
    Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
  5. Wyłożyć gotowe kulki na półmisek i podawać posypane ziarnami sezamu. W małej miseczce podać dodatkowo sos sojowy do maczania.
    Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
Udostępnij ten przepis