Przejdź do treści

cebuli dymki

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych EVER. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.

Chińskie placki z dymką i chili

Chińskie placki z dymką i chili

<strong>Chińskie placki z dymką i chili</strong> to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Indyjskie curry z krewetek i mango

Indyjskie curry z krewetek i mango

Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati indyjskim pieczywem. Danie można wykonać na mleku kokosowym lub w wersji niskokalorycznej na wodzie.

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po koreańsku

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem to kolejna wersja popularnej japońskiej zupy. Dzięki użyciu makaronu danie jest pożywne i może stanowić, niewielki samodzielny posiłek. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch lub kolację. Użycie dashi i wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia. Jak zawsze przy zupach miso należy pamiętać, że po dodaniu pasty miso należy zakończyć gotowanie aby nie zniszczyć jej zdrowotnych właściwości. W wersji wegetariańskiej należy bulion dashi rybny zastąpić dashi z wodorostów kombi.

Indonezyjska zupa Soto

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU
Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Chińska zupa z zacierkami

Chińska zupa z zacierkami (by M. Klimczak)

Chińska zupa z zacierkami to szybki w wykonaniu lekki chiński bulion w klasycznymi chińskimi wykonaniu. W przepisie tym zastosowane są 2 popularne w chińskich zupach dodatki: zacierki jajeczne i mąka ziemniaczana. Osoby odwiedzające chińskie i wietnamski restauracyjki i bary zapewne spotkały się z nimi naocznie, często dziwiąc się “co w tej zupie pływa”?