Przepis na Kurczak smażony stir-fry z cukinią
Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
SMAŻENIE STIR-FRY
Technika stir-fry to tradycyjny chiński sposób przygotowania potraw na woku polegający na bardzo krótkim smażeniu składników na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane dania są świeże, soczyste (mięso), chrupkie (warzywa) i zdrowe. Do techniki stir-fry niezbędny jest stalowy wok, który pozwala uzyskać dużą temperaturę oleju. Po nagrzaniu woka wrzuca się po kolei składniki i krótko smaży mieszając. Smażenie zaczyna się od mięsa, następnie dokłada się warzywa i zazwyczaj sos. W naszym przepisie rolę sosu pełni obfita marynata. Jeżeli używamy warzywa wymagające dłuższego podgrzewania takie jak brokuły, fasolka, ziemniaki etc. to wtedy smażymy je na początku i wyjmujemy z woka. Po usmażeniu mięsa dodajemy wcześniej przygotowane warzywa.Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g piersi kurczaka
- 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
- 2 szt. cebuli dymki pocięte w 1cm kawałki
- 1 szt. papryczki chili dużej, świeżej, pokrojonej w ukośne plasterki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej lub więcej wg. gustu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Do posypania dania:
- garść orzeszków ziemnych pokruszonych
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Składniki
Marynata:
Do posypania dania:
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
- Do woka wlać 2 łyżki oleju, podgrzać. Dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez 3-4 minuty, mieszając.
- Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki cukinię, świeżą papryczkę chili i posiekaną dymkę. Smażyć mieszając jeszcze 1 minutę, gotowe.
- Danie podajemy z ryżem jaśminowym, posypane orzeszkami ziemnymi i skropione olejem sezamowym.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz