Przejdź do treści

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Osobiście lubię to danie na ostro dlatego dodaje sporo sosu chili, oczywiście ilość tą można zmniejszyć według własnego gustu.

PRZEKĄSKA LUB DANIE GŁÓWNE

Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Danie zawiera dużą ilość pysznego słono-słodko-pikatnego sosu, który świetnie komponuje się z gotowanym ryżem. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. sałaty lodowej lub 2-3 sztuki bok choy
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • kilka plastrów wędliny opcjonalnie
Sos sojowo-miodowy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. sałaty lodowej lub 2-3 sztuki bok choy
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • kilka plastrów wędliny opcjonalnie
Sos sojowo-miodowy
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kapustę tniemy poprzecznie w plastry szerokości 2 cm. Bok choy tniemy w grube plastry w części liściastej, w części twardej na plastry 1cm.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym cięcie sałaty
  2. Opcjonalnie: plastry wędliny tniemy w małe kwadraty. Przesmażamy na 1 łyżce oleju aż do zarumienienia.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
  3. Cebulę dymkę siekamy, czosnek wyciskamy lub siekamy.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
  4. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Przesmażamy kilkanaście sekund dymkę i czosnek. Dodajemy sałatę (lub bok choya) i cały czas mieszając smażymy 2 minuty.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
  5. Po 2 minutach liście stracą połowę objętości. Dodajemy dobrze rozmieszany sos i usmażoną wędlinę.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
  6. Mieszamy wszystko i podgrzewamy przez 1 minutę. Danie gotowe. Danie zawiera dużą ilość pysznego słono-słodko-pikatnego sosu, który świetnie komponuje się z gotowanym ryżem.
    Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *