Chińska zupa z zacierkami to szybki w wykonaniu lekki chiński bulion w klasycznymi chińskimi wykonaniu. W przepisie tym zastosowane są 2 popularne w chińskich zupach dodatki: zacierki jajeczne i mąka ziemniaczana. Osoby odwiedzające chińskie i wietnamski restauracyjki i bary zapewne spotkały się z nimi naocznie, często dziwiąc się "co w tej zupie pływa"?
ZACIERKI JAJECZNE
W wielu chińskich przepisach na zupę pojawiają się jajeczne zacierki, uzyskuje się je poprzez wlanie do gotującego się dania rozbełtanego jajka. Wielkość zacierek można regulować, Magda wymieszała jajko od razu podczas wlewania, wtedy jajko formuje się w bardzo dużą ilość malutkich kluseczek. Jeżeli po wlaniu jajka odczekamy najpierw 10 sekund i dopiero rozmieszamy, jajko uformuje się w duże, fantazyjne wstęgi.ŚLISKA I SZKLISTA
Klasyczny chiński trick stosowany w zupach to dodatek mąki ziemniaczanej, powoduje on, że bulion uzyskują intrygującą śliską konsystencji i szklistą powierzchnię. Jeżeli po dodaniu 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej efekt ten jest mało widoczny można spróbować dodawać po 1 dodatkowej łyżeczce. Przed dodaniem do gotującej zupy mąkę zawsze należy rozmieszać z niewielką ilością wody.WERSJA OVO-WEGE
Bulion drobiowy łatwo zastąpić bulionem warzywnym, uzyskując wersję ovo-wegetariańską. Nie wyobrażam sobie jednak tej zupy bez użycia jajka, wtedy zostanie już tylko szklisty bulion warzywny:) Weganie i wegetarianie to jednak osoby bardzo pomysłowe, może da się w jakiś inny sposób uzyskać efekt zacierek?Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu ewentualnie z kostki, w wersje wege użyć bulion warzywny
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 3 szt. jajka
- 6 szt. grzybów shitake suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej zob. przepis)
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Z bulionu odlewamy trochę do miseczki, rozrabiamy w nim mąkę ziemniaczaną (nie może być bardzo gorący bo skrobia od razu się zetnie).
- Pozostały bulion zagotowujemy, wrzucamy grzyby, dodajemy imbir, sos sojowy, pieprz. Po kilku minutach, gdy grzyby się dobrze namoczą, wyławiamy je, tniemy w plasterki i ponownie dodajemy do bulionu.
Udostępnij ten przepis