Przepis na Indyjskie curry z krewetek i mango

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indyjskie curry z krewetek i mango
Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.

INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK I MANGO W WERSJI NISKOKALORYCZNEJ

Danie możemy wykonać na bazie mleka kokosowego lub wody. Wersja z mlekiem kokosowym jest bardziej pożywna, sos jest gęstszy i ma dodatkowy kokosowy aromat. Wersja na wodzie jest równie smaczna choć sos jest nieco mniej treściwy. Jego niewątpliwą zaletą jest niższa wartość kaloryczna (200 ml mleka kokosowego dodaje daniu 450 kcal).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g krewetek Black Tiger surowych, obranych
  • 1 szt. mango (może być z puszki), pokrojone w kostkę
  • 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w półplasterki
  • 200 ml mleka kokosowego lub wody
  • 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
  • sól do smaku
  • 3 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendry do posypania
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g krewetek Black Tiger surowych, obranych
  • 1 szt. mango (może być z puszki), pokrojone w kostkę
  • 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w półplasterki
  • 200 ml mleka kokosowego lub wody
  • 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
  • sól do smaku
  • 3 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • garść świeżej kolendry do posypania
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Krewetki obrać, mango pociąć w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
    Indyjskie curry z krewetek i mango
  2. Połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonego mango umieścić w wysokim naczyniu. Dodać "Przyprawy do pasty" i zmiksować wszystko na gładką masę.
    Indyjskie curry z krewetek i mango
  3. W woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać krewetki.
    Indyjskie curry z krewetek i mango
  4. Kiedy zmienią kolor na różowy dołożyć zmiksowaną pastę oraz pozostałe pokrojone mango. Wlać mleko kokosowe (lub wodę) i gotować na małym ogniu 1-2 minuty.
    Indyjskie curry z krewetek i mango
  5. Wsypać posiekaną dymkę, wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i wymieszać.
  6. Podawać posypane kolendrą z dodatkiem ryżu basmati, ryżu jaśminowego lub chleba pita.
    Indyjskie curry z krewetek i mango
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.