Przepis na Indyjskie curry z krewetek i mango
Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.
INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK I MANGO W WERSJI NISKOKALORYCZNEJ
Danie możemy wykonać na bazie mleka kokosowego lub wody. Wersja z mlekiem kokosowym jest bardziej pożywna, sos jest gęstszy i ma dodatkowy kokosowy aromat. Wersja na wodzie jest równie smaczna choć sos jest nieco mniej treściwy. Jego niewątpliwą zaletą jest niższa wartość kaloryczna (200 ml mleka kokosowego dodaje daniu 450 kcal).Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g krewetek Black Tiger surowych, obranych
- 1 szt. mango (może być z puszki), pokrojone w kostkę
- 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w półplasterki
- 200 ml mleka kokosowego lub wody
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- sól do smaku
- 3 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżej kolendry do posypania
Przyprawy do pasty:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wsypać posiekaną dymkę, wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz