Przejdź do treści

czosnku

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki to smaczne, dietetyczne danie z niskokalorycznym makaronem. Smażone krewetki w ostro-kwaśnym sosie, którym polewa się chłonący sos makaron Shirataki. Zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron Shirataki z piersią kurczaka

Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy “biały wodospad”, sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu sambal oelek. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania – warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!