Przepis na Kimchi z cebulki dymki
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Czas przygotowania | 3 godziny |
Czas oczekiwania | 1 tydzień |
Porcje |
|
Składniki
- 6 pęczków cebulki dymki
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki papryczki chili świeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
- 1 i 1/2 szklanki wody zimnej
- 2 łyżki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 łyżki czosnku posiekane
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 4 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
Składniki
Kleik z mąki ryżowej:
|
Sposób przygotowania
- Cebulki wypłukać w zimnej wodzie i umieścić w misce przesypując solą. Pozostawić w niej na 2 godziny mieszając delikatnie od czasu do czasu palcami.
- Przepłukać cebulki pod zimną wodą i odcedzić.
- Przykryć folią lub pokrywką i pozostawić w pokojowej temperaturze na 2-3 dni.
- Po tym czasie przełożyć do szklanego słoja i umieścić w lodówce.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (3)
- [+]Artykuły spożywcze (1546)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz