Przepis na Kimchi z cebulki dymki
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Czas przygotowania | 3 godziny |
Czas oczekiwania | 1 tydzień |
Porcje |
|
Składniki
- 6 pęczków cebulki dymki
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki papryczki chili świeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
- 1 i 1/2 szklanki wody zimnej
- 2 łyżki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 łyżki czosnku posiekane
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 4 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
Składniki
Kleik z mąki ryżowej:
|
Sposób przygotowania
- Cebulki wypłukać w zimnej wodzie i umieścić w misce przesypując solą. Pozostawić w niej na 2 godziny mieszając delikatnie od czasu do czasu palcami.
- Przepłukać cebulki pod zimną wodą i odcedzić.
- Przykryć folią lub pokrywką i pozostawić w pokojowej temperaturze na 2-3 dni.
- Po tym czasie przełożyć do szklanego słoja i umieścić w lodówce.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz