Przepis na Wołowina smażona stir-fry z brokułami
Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 150 g brokuła podzielonego na różyczki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w cienkie talarki
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mirinu
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Mięso pociąć w paski. Jeżeli używamy najlepszej wołowiny takiej jak polędwica, rosftbef, antrykot to możemy pociąć w większe kawałki, jeżeli używamy tańszej, twardej wołowiny musimy kroić w zapałkę. Najlepiej robi się to jeżeli lekko zamrozimy mięso. Pocięte mięso połączyć z marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Do garnka z gotującą się wodą wrzucić różyczki brokuła i po minucie odcedzić.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku, dodać czosnek, imbir, cebulę i papryczkę chili. Smażyć minutę ciągle mieszając i następnie dodać brokuły. Smażyć kolejną minutę. Wyjąć usmażone warzywa na talerz.
- Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w woku i dodać wołowinę. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż będzie usmażona (3-4 minuty).
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz