Przepis na Wołowina smażona stir-fry z brokułami
Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 150 g brokuła podzielonego na różyczki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w cienkie talarki
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek, posiekanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mirinu
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Mięso pociąć w paski. Jeżeli używamy najlepszej wołowiny takiej jak polędwica, rosftbef, antrykot to możemy pociąć w większe kawałki, jeżeli używamy tańszej, twardej wołowiny musimy kroić w zapałkę. Najlepiej robi się to jeżeli lekko zamrozimy mięso. Pocięte mięso połączyć z marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Do garnka z gotującą się wodą wrzucić różyczki brokuła i po minucie odcedzić.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku, dodać czosnek, imbir, cebulę i papryczkę chili. Smażyć minutę ciągle mieszając i następnie dodać brokuły. Smażyć kolejną minutę. Wyjąć usmażone warzywa na talerz.
- Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w woku i dodać wołowinę. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż będzie usmażona (3-4 minuty).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz