Przejdź do treści

czosnku

Zupa kurkumowa z kurczakiem

Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)

Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)

Zupa krem ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki. Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia (by Magda Klimczak)

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.

Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.

Zielony wegetariański stir-fry

Zielony wegetariański stir-fry (by Magda Klimczak)

Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka – smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielone curry z krewetkami i bobem

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce.