Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Magda użyła do przygotowania tego dania karkówki czyli mięsa z dużą ilością przerostów. Takie mięso jak najbardziej nadaje się do smażenia stir-fry jednak należny je bardzo drobno pociąć. Wielokrotnie robiłem dania z karkówki na woku i mięso wychodzi mięciutkie tylko po cięciu w cieniutkie paseczki lub plasterki (o grubości ok. 1 mm). Przykład takiego cięcia macie w tym przepisie Karkówka smażona z kimchi. Wskazówka: cieniutkie cięcie wygodniej jest robić jeżeli zamrozimy lekko mięso. Jeżeli takie cięcie jest zbyt dużym wyzwaniem, wtedy najlepiej jest użyć polędwiczkę wieprzową i pociąć na grubsze paski. Danie serwujemy z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
SMAŻENIE STIR-FRY - SZYBKIE, SMACZNE I ZDROWE Stir-fry czyli smażenie w woku z mieszaniem to rdzenna chińska technika przygotowania potraw. Składniki smaży się krótko na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu są soczyste i zachowują większość składników odżywczych. W technice stir-fry używa się także bardzo niewiele tłuszczu, do większości smażeń wystarczą 1-2 łyżki oleju. Do smażenia na dużym ogniu najlepszy jest olej arachidowy, który ma dużą odporność na przepalanie. Olej arachidowy jest najpopularniejszym chińskim olejem do woka, poleca się go także w większości chińskich książek kucharskich.
Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 10 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g karkówki lub polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- kilka szt. marchewki (ok. 300g), pociętej w słupki
- 1 szt. pora pociętego w słupki
- 2 ząbki czosnku pocięte w cienkie plasterki
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu chili Sriracha
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 2-3 łyżki wody
Do posypania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
- garść świeżej kolendry lub inne świeże zioła
Dodatek:
- 2 porcje ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe