Przepis na Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie
Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Magda użyła do przygotowania tego dania karkówki czyli mięsa z dużą ilością przerostów. Takie mięso jak najbardziej nadaje się do smażenia stir-fry jednak należny je bardzo drobno pociąć. Wielokrotnie robiłem dania z karkówki na woku i mięso wychodzi mięciutkie tylko po cięciu w cieniutkie paseczki lub plasterki (o grubości ok. 1 mm). Przykład takiego cięcia macie w tym przepisie Karkówka smażona z kimchi. Wskazówka: cieniutkie cięcie wygodniej jest robić jeżeli zamrozimy lekko mięso. Jeżeli takie cięcie jest zbyt dużym wyzwaniem, wtedy najlepiej jest użyć polędwiczkę wieprzową i pociąć na grubsze paski. Danie serwujemy z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
SMAŻENIE STIR-FRY - SZYBKIE, SMACZNE I ZDROWE Stir-fry czyli smażenie w woku z mieszaniem to rdzenna chińska technika przygotowania potraw. Składniki smaży się krótko na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu są soczyste i zachowują większość składników odżywczych. W technice stir-fry używa się także bardzo niewiele tłuszczu, do większości smażeń wystarczą 1-2 łyżki oleju. Do smażenia na dużym ogniu najlepszy jest olej arachidowy, który ma dużą odporność na przepalanie. Olej arachidowy jest najpopularniejszym chińskim olejem do woka, poleca się go także w większości chińskich książek kucharskich.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g karkówki lub polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- kilka szt. marchewki (ok. 300g), pociętej w słupki
- 1 szt. pora pociętego w słupki
- 2 ząbki czosnku pocięte w cienkie plasterki
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu chili Sriracha
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 2-3 łyżki wody
Do posypania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
- garść świeżej kolendry lub inne świeże zioła
Dodatek:
- 2 porcje ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz