Przepis na Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie
Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Magda użyła do przygotowania tego dania karkówki czyli mięsa z dużą ilością przerostów. Takie mięso jak najbardziej nadaje się do smażenia stir-fry jednak należny je bardzo drobno pociąć. Wielokrotnie robiłem dania z karkówki na woku i mięso wychodzi mięciutkie tylko po cięciu w cieniutkie paseczki lub plasterki (o grubości ok. 1 mm). Przykład takiego cięcia macie w tym przepisie Karkówka smażona z kimchi. Wskazówka: cieniutkie cięcie wygodniej jest robić jeżeli zamrozimy lekko mięso. Jeżeli takie cięcie jest zbyt dużym wyzwaniem, wtedy najlepiej jest użyć polędwiczkę wieprzową i pociąć na grubsze paski. Danie serwujemy z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
SMAŻENIE STIR-FRY - SZYBKIE, SMACZNE I ZDROWE Stir-fry czyli smażenie w woku z mieszaniem to rdzenna chińska technika przygotowania potraw. Składniki smaży się krótko na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu są soczyste i zachowują większość składników odżywczych. W technice stir-fry używa się także bardzo niewiele tłuszczu, do większości smażeń wystarczą 1-2 łyżki oleju. Do smażenia na dużym ogniu najlepszy jest olej arachidowy, który ma dużą odporność na przepalanie. Olej arachidowy jest najpopularniejszym chińskim olejem do woka, poleca się go także w większości chińskich książek kucharskich.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g karkówki lub polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- kilka szt. marchewki (ok. 300g), pociętej w słupki
- 1 szt. pora pociętego w słupki
- 2 ząbki czosnku pocięte w cienkie plasterki
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu chili Sriracha
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 2-3 łyżki wody
Do posypania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
- garść świeżej kolendry lub inne świeże zioła
Dodatek:
- 2 porcje ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz