Przepis na Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)
Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca, ziemniaki i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.
Rodzaj dania | Zupy |
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia tajska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 1 godzina |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
- 1 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 6 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1/2 główki czosnku wyciśniętego
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 3-4 łyżki kurkumy
- 6 szt. liści limonki kaffir
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 szt. ziemniaków
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty sezamowej lub masła orzechowego
Do podania:
- trochę sezamu czarnego
- garść świeżej kolendry
- trochę chili w proszku
Składniki
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka tniemy w cienkie plasterki, zalewamy zimną wodą i gotujemy w 1,5 l wody ok. 40 min.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem do mięsa i i dodajemy na patelnię. Po ok. 3 minutach dosypujemy kurkumę i mieszamy pastę.
- Pastę wraz z listkami limonki kaffir przekładamy do garnka z kurczakiem. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną cieciorkę. Gotujemy ok. 20 min.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Czy na pewno gotujemy te piersi z kurczaka aż 40 minut?
Witam. Kurczak ugotuje się natychmiast, wystarczy 1-2 minuty. Gotujemy dłużej aby uzyskać wywar drobiowy, który doda smak do zupy. Pozdrawiam.
Dzięki!
Zabolał mnie ten czas 🙂
Dodaj komentarz