Zielony wegetariański stir-fry (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielony wegetariański stir-fry (by Magda Klimczak)
Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka - smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielony wegetariański stir-fry - zdrowo usmażony

Stir-fry czyli smażenie z mieszaniem jest rdzenną chińską techniką smażenia. Do jej wykonania niezbędny jest wok ze stali węglowej i duży gaz (najlepszy jest specjalny palnik ale duży palnik domowy też się sprawdza). Danie stri-fry wykonuję się zazwyczaj w następujący sposób. Mięso (jeżeli występuje) tnie się na małe kawałki (plasterki, paski, kostki), następnie marynuje w sosie sojowym z dodatkami. Warzywa tnie się na kawałki podobnej wielkości co mięso. Następnie na 1-2 łyżkach oleju, na mocno rozgrzanym woku smaży się mięso. Mięso podczas smażenia mieszamy, robiąc krótkie przerwy (wtedy mięso trochę się przypiecze). Tak samo smażymy warzywa, następnie łączymy je z mięsem i dodajemy sos przyprawowy. Cały proces smażenia trwa zazwyczaj poniżej 5 minut. Tak przygotowane danie jest smaczne i świeże, niskokaloryczne i zachowuje większość składników odżywczych. W technice stir-fry ważne jest użycie odpornego na temperaturę oleju, Chińczycy do tego celu najczęściej używają oleju z orzeszków ziemnych.

Stir-fry otwiera drzwi do kreatywności

Opanowując tych kilka prostych zasad techniki stir-fry otrzymujemy wspaniałe narzędzie, umożliwiające nam wykonanie smacznych i zdrowych dań z dowolnych dostępnych składników. Potnij i zamarynuj mięso, potnij warzywa, usmaż i połącz mięso i warzywa i dodaj sos. Największym polem do popisu jest właśnie sos. Eksperymentujcie z sosem: może być go trochę (3-5 łyżek) lub sporo (1/2-1 szklanka, zagęść go wtedy 2-3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej). Może mieć przeróżne smaki: słodki (miód, cukier), słony (sos sojowy, sos rybny), kwaśny (cytryna, ocet), ostry (chili, pieprz) i wszelkie kombinacje tych smaków. Możliwości są nieskończone, w samym moim sklepie dostępnych jest ponad ponad 100 różnych sosów i przypraw. Ja szczególnie polecam mój ulubiony gochujang, może jestem lekko spaczony ale jeżeli dodam 1-2 łyżki tej koreańskiej pasty chili to danie zawsze mi smakuje 🙂
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 cm świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 1 szt. szalotki lub cebulki dymki (bez szczypioru), pociętej w półplasterki
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 200 g broccolini ewentulanie brokuła podzielonego na różyczki
  • 100 g fasolki szparagowej z obciętymi końcówkami
  • 1/3 pęczka botwinki pociętej w kawałki 0,5cm
Sos:
Do posypania:
  • 1/2 pęczka cebuli dymki lub inne świeże zioła
  • garść orzeszków ziemnych wyłuskanych i rozgniecionych lub
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Dodatek:
Przybory:
  • wok ze stali węglowej
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 cm świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 1 szt. szalotki lub cebulki dymki (bez szczypioru), pociętej w półplasterki
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 200 g broccolini ewentulanie brokuła podzielonego na różyczki
  • 100 g fasolki szparagowej z obciętymi końcówkami
  • 1/3 pęczka botwinki pociętej w kawałki 0,5cm
Sos:
Do posypania:
  • 1/2 pęczka cebuli dymki lub inne świeże zioła
  • garść orzeszków ziemnych wyłuskanych i rozgniecionych lub
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Dodatek:
Przybory:
  • wok ze stali węglowej
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. 2 łyżki oleju rozgrzewamy w woku, dodajemy imbir, szalotkę i czosnek. Smażymy mieszając aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć.
  2. Wrzucamy broccolini, botwinkę i zieloną fasolkę. Warzywa smażymy mieszając na dużym ogniu 2-3 minuty.
  3. Dolewamy sos, dodajemy chilli (ilość według uznania) i mieszamy, smażymy około 1 minutę.
    Zielony wegetariański stir-fry
  4. Usmażone warzywa podajemy posypane orzeszkami (lub sezamem) i świeżymi ziołami.
    Zielony wegetariański stir-fry
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.