Smażony makaron ryżowy z małżami

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

0

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

1

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

0
Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Czytaj dalej

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

0

Żeberka miodowo-czosnkowe

0

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

0
Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Czytaj dalej

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

0

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

0