Przepis na Wołowina curry madras (długo gotowana)
Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu "świętych krów". Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu - odpowiednio skracając czas gotowania.
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 600 g wołowiny na pieczeń
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 SZT. cebuli posiekanej
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki octu ryżowego
Przyprawy:
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka gorczycy brązowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Przyprawy w wersji ekspres:
- 3 łyżki curry madras
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Akcesoria:
Składniki
Przyprawy:
Przyprawy w wersji ekspres:
Dodatek:
Akcesoria:
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać olej i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać pastę z przypraw i smażyć minutę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz