Przepis na Wołowina curry madras (długo gotowana)
Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu "świętych krów". Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu - odpowiednio skracając czas gotowania.
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 600 g wołowiny na pieczeń
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 SZT. cebuli posiekanej
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki octu ryżowego
Przyprawy:
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka gorczycy brązowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Przyprawy w wersji ekspres:
- 3 łyżki curry madras
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Akcesoria:
Składniki
Przyprawy:
Przyprawy w wersji ekspres:
Dodatek:
Akcesoria:
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać olej i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać pastę z przypraw i smażyć minutę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz