Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu "świętych krów". Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu - odpowiednio skracając czas gotowania.
Czas przygotowania | 1,5 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 600 g wołowiny na pieczeń
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 SZT. cebuli posiekanej
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki octu ryżowego
Przyprawy:
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka gorczycy brązowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Przyprawy w wersji ekspres:
- 3 łyżki curry madras
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Akcesoria:
Składniki
Przyprawy:
Przyprawy w wersji ekspres:
Dodatek:
Akcesoria:
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać olej i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać pastę z przypraw i smażyć minutę.
Udostępnij ten przepis