Przepis na Curry z dyni i białej fasoli
Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki "gulasz" można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g dyni
- 1 puszka białej fasoli drobnej
- 5 szt. pomidorów
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- szczypta chili mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżki indyjskiej pasty curry
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Przyprawy:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Dynię obrać, usunąć włókna i pestki, następnie pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej, wrzucić czosnek i dynię. Smażyć przez 2 minuty a następnie wlać 3 łyżki wody, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz