Przejdź do treści

Chrupiąca ryba w ziołach z sosem pomidorowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiąca ryba w ziołach z sosem pomidorowym
Aromatyczna, pyszna i zdrowa ryba urozmaici niejeden posiłek. Można podawać ją jako danie główne na ciepło z ryżem basmati ale również na zimno jako przystawkę do innych dań.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. filetu rybnego np. dorsza (150-200g każdy)
  • trochę soli do posypania ryby
  • trochę pieprzu do posypania ryby
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Mieszanka ziół:
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. filetu rybnego np. dorsza (150-200g każdy)
  • trochę soli do posypania ryby
  • trochę pieprzu do posypania ryby
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Mieszanka ziół:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kolendrę i natkę opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki i posiekać (niezbyt drobno).
  2. Włożyć zioła do miski, dodać pokrojony imbir, przyprawę garam masala i wymieszać.
  3. Opłukać filety w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić każdy z obydwu stron. Obtoczyć rybę w mieszance ziołowej dociskając ją mocno. Posypać pieprzem i odstawić na bok.
  4. Przygotować sos. W tym celu rozgrzać 1 łyżkę oleju w woku lub patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić nie doprowadzając do zrumienienia. Dodać pokrojone pomidory i wymieszać. Wsypać paprykę słodką, chili, doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
  5. W drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Kiedy olej zadymi włożyć filety i smażyć do zrumienienia, po czym odwrócić filety i smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać rybę polaną z sosem z pomidorów z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *