Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kaczki bez skóry, pokrojona w paski
- 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
- 150 g fasolki szparagowej
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2-3 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanej
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 3 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki wody
Dodatki:
- 1 szt. zielonego ogórka pociętego w plastry obieraczką
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- W miseczce połączyć składniki sosu.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić czosnek i imbir. Po chwili dołożyć pokrojoną kaczkę i mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia. Wyjąć mięso na osobny talerz.
Udostępnij ten przepis