Przejdź do treści

Smażony makaron ryżowy z małżami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażony makaron ryżowy z małżami
Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować według przepisu. Delikatnie rozdzielić makaron, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem.
  2. Dokładnie obsączyć i wrzucić na rozgrzany w woku olej.
  3. Docisnąć szpatułką aby uformować duży płaski placek. Smażyć makaron przez 15 minut dociskając go od czasu do czasu.
    Smażony makaron ryżowy z małżami
  4. Podważyć spód łopatką i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę pamiętając że wcześnie poruszony może się przełamać.
  5. W międzyczasie rozgrzać olej w drugim woku/patelni. Wrzucić czosnek i cebulkę, smażyć mieszając 15 sek.
  6. Dodać pomidory, sos rybny, małże,doprawić pieprzem.
    Smażony makaron ryżowy z małżami
  7. Po 5 minutach gotowania wlać wodę z wymieszaną w niej mąką. Doprowadzić do wrzenia aż sos się zagęści.
  8. Podzielony makaron na porcje ułożyć na talerzach, na wierzchu polać sosem i posypać szczypiorem z dymki.
    Smażony makaron ryżowy z małżami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *