Przejdź do treści

Smażony ryż po tajsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażony ryż po tajsku
Smażony ryż po tajsku to bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do dekoracji
  • plasterki zielonego ogórka (cięte wzdłuż obieraczką) do dekoracji
Omlet:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do dekoracji
  • plasterki zielonego ogórka (cięte wzdłuż obieraczką) do dekoracji
Omlet:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Na grubej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oleju.
  2. Rozmieszać składniki na omlet, wlać rozmącone jajko rozprowadzając je cienką warstwą po całej patelni, smażyć do ścięcia. Zdjąć z patelni i zwinąć w rulon. Pokroić przestudzony omlet w plasterki.
    Smażony ryż po tajsku
  3. Wlać pozostały olej do woka i po chwili wrzucić czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć przez minutę.
  4. Dodać ugotowany ryż, groszek i pastę curry. Wlać sos rybny i dołożyć keczup.
    Smażony ryż po tajsku
  5. Wsypać połowę kolendry i wymieszać wszystko.
  6. Przełożyć potrawę na talerze. Każdą porcję przybrać kółkami omleta i plasterkami ogórka. Posypać pozostałą kolendrą i podawać na gorąco.
    Smażony ryż po tajsku
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Smażony ryż po tajsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *