Przepis na Marchewka z makaronem sojowym
Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda - przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki. Chińczycy zazwyczaj tną ręcznie marchewkę w zapałki, ja sobie trochę ułatwiłem i starłem marchewkę na tarce (na najgrubszych oczkach).
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Moje ulubione dania, Sałatki |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. marchewki średniej wielkości
- 1/2 paczki makaronu sojowego (50g)
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru lub więcej według gustu
- 2 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lekko rozgniecionego w moździerzu (ewentulnie użyć pieprz czarny ziarnisty)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do posypania (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
Składniki
Do posypania (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz