Przepis na Marchewka z makaronem sojowym
Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda - przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki. Chińczycy zazwyczaj tną ręcznie marchewkę w zapałki, ja sobie trochę ułatwiłem i starłem marchewkę na tarce (na najgrubszych oczkach).
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Moje ulubione dania, Sałatki |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. marchewki średniej wielkości
- 1/2 paczki makaronu sojowego (50g)
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru lub więcej według gustu
- 2 szt. papryczek chili suszonych bez pestek, posiekanych
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lekko rozgniecionego w moździerzu (ewentulnie użyć pieprz czarny ziarnisty)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do posypania (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
Składniki
Do posypania (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz