Przepis na Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia (by Magda Klimczak)
Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
burgerów
|
Składniki
- 5 szt. bułeczek użyć ulubionych bułek, najlepiej z posypką sezamową
- 350 g filetu z łososia
- 4 szt. szalotki lub cebulki dymki
- 6 ząbków czosnku
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 szklanki panko
- 1/2 pęczka świeżej kolendry posiekanej
- kilka łyżek oleju do smażenia
Panierka:
- 3 łyżki panko
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
Pikle z ogórka:
- 1 szt. zielonego ogórka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
Dodatki:
- świeża kolendra
- sok z limonki
Składniki
Panierka:
Sos:
Pikle z ogórka:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki burgerów blendujemy. Uzyskaną masę dzielimy na 5 części i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obydwu stron przez 3-4 min.
- Przygotowujemy sois mieszajac w w miseczce majonez z gochugaru. Ogórka tniemy w plastry, lub wstążki i marynujemy około 15 min w marynacie.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz