Przepis na Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia (by Magda Klimczak)
Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
burgerów
|
Składniki
- 5 szt. bułeczek użyć ulubionych bułek, najlepiej z posypką sezamową
- 350 g filetu z łososia
- 4 szt. szalotki lub cebulki dymki
- 6 ząbków czosnku
- 1 szt. papryczki chili suszonej lub świeżej
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 szklanki panko
- 1/2 pęczka świeżej kolendry posiekanej
- kilka łyżek oleju do smażenia
Panierka:
- 3 łyżki panko
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
Pikle z ogórka:
- 1 szt. zielonego ogórka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
Dodatki:
- świeża kolendra
- sok z limonki
Składniki
Panierka:
Sos:
Pikle z ogórka:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki burgerów blendujemy. Uzyskaną masę dzielimy na 5 części i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obydwu stron przez 3-4 min.
- Przygotowujemy sois mieszajac w w miseczce majonez z gochugaru. Ogórka tniemy w plastry, lub wstążki i marynujemy około 15 min w marynacie.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz