Przepis na Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)
Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki.
JAPOŃSKI BULION W WERSJI WEGE:
Zupa krem z ziemniaków i pora z miso to danie wegańskie wykorzystujące bulion z wodorostów kombu. Osoby nie stosujące diety wegetariańskiej / wegańskiej mogą zastosować dowolny japoński bulion dashi. Pełne informacje na temat japońskich bulionów i sposoby ich wykonania znajdziecie w naszym artykule "Japoński bulion Dashi – 6 podstawowych rodzajów".POŻYWNY DODATEK:
Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Grzanki to dodatek wybitnie nie japoński ale to przecież danie fusion. Ciekawie smakują grzanki z oleju sezamowego ale takie smażenie należy wykonać na małym ogniu żeby nie spalić czułego na temperaturę oleju. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia
- 1 szt. pora dużego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 4 cm świeżego imbiru startego
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki pasty miso lub więcej wg. gustu
- 1 litr kombu dashi przygotowanego wg. przepisu
Dodatki:
- garść sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 płat chrupiących wodorostów Kim Nori pocięty w paski
- grzanki usmażone na oliwie lub na oleju sezamowym (opcja)
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu, podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy por, czosnek, imbir i cebulę. Przesmażamy krótko mieszając.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem z kombu, dodajemy obrane i pocięte w ćwiartki ziemniaki. Gotujemy ok. 40 minut i blendujemy. Wyłączamy gaz.
- Do miseczki wlewamy trochę zupy, dodajemy pastę miso i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Rozrobione miso wlewamy do zupy, mieszamy. Próbujemy, jeżeli zupa jest za mało słona dodajemy miso lub dodajemy trochę soli.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz