Jajka smażone z pomidorami

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Gyeran Mari koreański zwijany omlet

Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Czytaj dalej

Wieprzowina Mu Shu

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.

Czytaj dalej

Jaja wędzone / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić - zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.

Czytaj dalej

Ciasto Miodowe Kasutera / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,0 / 3 oceny
Japońskie ciasto z dodatkiem miodu.

Czytaj dalej

Pudding ryżowy / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Czytaj dalej