Przejdź do treści

jajek

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także “jajami marmurkowni”. Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.

Gyeran Mari koreański zwijany omlet

Gyeran Mari koreański zwijany omlet

Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.

Omlet tamago (do sushi)

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Wieprzowina Mu Shu

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.

Jaja wędzone / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić – zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.