Przepis na Pudding ryżowy / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
|
Składniki
- 300 g ryżu okrągłoziarnistego
- 1,25 litra mleka
- 1 laska wanilii
- 3 kostki cukru
- 200 gram cukru
- 6 szt. jajek
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
Składniki
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Do żeliwnego garnka wlej wodę do ¾ wysokości i zagotuj.
- Ryż opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 2 minuty. Następnie odsącz ryż na durszlaku.
- Do garnka wlej 2 łyżki wody, aby mleko nie przywierało i wlej mleko. Trzy łyżki mleka wlej do miseczki i zachowaj na później.
- Przetnij wanilię na pół, wyskrob nasionka i wrzuć do mleka. Następnie dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia i wsyp ryż. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj karmel. Do formy puddingowej włóż kostki cukru, dodaj 500 ml wody i podgrzej. Uważaj żeby karmel się nie przypalił. Kiedy będzie miał złoty kolor zdejmij go z ognia i poruszaj naczyniem w górę i w dół, aby rozprowadzić karmel po jego ściankach. Odstaw do wystudzenia.
- Weź miskę z 3 łyżkami mleka, dodaj sześć żółtek i wymieszaj.
- Wyjmij garnek z piekarnika, przełóż ryż do miski i wyjmij laskę wanilii.
- Do przestudzonego ryżu wlej żółtka z mlekiem i wymieszaj. Następnie przełóż całość do formy z karmelem i uklep. Przykryj ściereczką i wstaw na 8 godzin do lodówki. Wstaw foremkę do gorącej wody, aby karmel trochę się roztopił i nie przywierał do brzegów naczynia. Odwróć foremkę i przełóż pudding na talerz.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz