Przepis na Pudding ryżowy / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
|
Składniki
- 300 g ryżu okrągłoziarnistego
- 1,25 litra mleka
- 1 laska wanilii
- 3 kostki cukru
- 200 gram cukru
- 6 szt. jajek
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
Składniki
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Do żeliwnego garnka wlej wodę do ¾ wysokości i zagotuj.
- Ryż opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 2 minuty. Następnie odsącz ryż na durszlaku.
- Do garnka wlej 2 łyżki wody, aby mleko nie przywierało i wlej mleko. Trzy łyżki mleka wlej do miseczki i zachowaj na później.
- Przetnij wanilię na pół, wyskrob nasionka i wrzuć do mleka. Następnie dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia i wsyp ryż. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na pół godziny.
- W międzyczasie przygotuj karmel. Do formy puddingowej włóż kostki cukru, dodaj 500 ml wody i podgrzej. Uważaj żeby karmel się nie przypalił. Kiedy będzie miał złoty kolor zdejmij go z ognia i poruszaj naczyniem w górę i w dół, aby rozprowadzić karmel po jego ściankach. Odstaw do wystudzenia.
- Weź miskę z 3 łyżkami mleka, dodaj sześć żółtek i wymieszaj.
- Wyjmij garnek z piekarnika, przełóż ryż do miski i wyjmij laskę wanilii.
- Do przestudzonego ryżu wlej żółtka z mlekiem i wymieszaj. Następnie przełóż całość do formy z karmelem i uklep. Przykryj ściereczką i wstaw na 8 godzin do lodówki. Wstaw foremkę do gorącej wody, aby karmel trochę się roztopił i nie przywierał do brzegów naczynia. Odwróć foremkę i przełóż pudding na talerz.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz