Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także "jajami marmurkowni". Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- kilka jajek
Wywar herbaciany:
- 3 łyżki czarnej herbaty chińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego (da ciemniejszy wzorek)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka anyżu gwiazdkowatego
- 3 plasterki świeżego imbiru rozgniecionego
- 1 kawałek kory cynamonu
Składniki
Wywar herbaciany:
|
Sposób przygotowania
- Zanurzyć na chwilę jajka w zimnej wodzie, odcedzić a następnie delikatnie opukać tak, aby cała skorupka popękała.
- Włożyć ugotowane jajka i gotować jeszcze przez 45 minut. Wyłączyć gaz i zostawić jaja do lekkiego przestudzenia.
Udostępnij ten przepis
Pyszna wersja jajek podana na śniadanie wielkanocne zaintrygowała mojego gościa w osobie szanownej Mamy!
Mama była dość sceptyczna do takiego sposobu gotowania jaj na Wielkanoc, ale gdy je spróbowała to zmieniła zdanie i od tej pory smocze jaja herbaciane będą gościć na moim stole nie tylko od święta..
W mojej wersji przepisu po obiciu skorupki jaja gotowałem w naparze godzinę i pozostawiłem je w nim do wystygnięcia do rana. Dzięki temu jaja nabrały jeszcze lepszego aromatu i wzorki były bardzo wyraźne.