Przejdź do treści

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun
Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. jajek rozmąconych
  • 8 szt. paluszków krabowych pokrojonych w 1 cm. kawałki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
  • 3 szt. grzybów mun wymoczone we wrzątku i pokrojone w paski
  • 1 szt. cebuli dymki (część zielona i biała), drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyzeczka oleju
Dodatki:
  • graść cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • sos chili
  • 2 łyżeczki kawioru (opcjonalnie)
Przybory kuchenne:
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. jajek rozmąconych
  • 8 szt. paluszków krabowych pokrojonych w 1 cm. kawałki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
  • 3 szt. grzybów mun wymoczone we wrzątku i pokrojone w paski
  • 1 szt. cebuli dymki (część zielona i biała), drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyzeczka oleju
Dodatki:
  • graść cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • sos chili
  • 2 łyżeczki kawioru (opcjonalnie)
Przybory kuchenne:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Do miseczki włożyć pokrojone paluszki krabowe, imbir, grzyby Mun, dymkę, kolendrę i zalać wszystko rozmąconymi jajkami.
    Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun
  2. Następnie dodać olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Ceramiczne miseczki wysmarować olejem, wlać do nich mieszankę jajeczną, następnie umieścić w parowniku bambusowym.
    Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun
  4. Do woka wlać na dno 2-3 cm wody i umieścić na ogniu.
  5. Koszyk z ceramicznymi miseczkami włożyć do woka tak, aby jego dno nie dotykało wody. Przykryć koszyk i gotować jajka przez 15 minut na średnim ogniu. Aby sprawdzić czy danie jest gotowe, wbić w jego środek wykałaczkę. Po wyciągnięciu powinna być czysta i sucha.
  6. Każdą porcję posypać szczypiorem i ewentualnie polać ulubionym sosem (u nas sos chili), można też udekorować łyżeczką kawioru.
    Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *