Przepis na Omlet tamago (do sushi)
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
plasterków do nigiri sushi
|
Składniki
- 5 szt. jajek
- 1/3 szklanki bulionu rybnego dashi lub warzywnego w wersji wege
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- trochę oleju do smażenia
Dodatkowo:
- patelnia do tamago
Składniki
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.
- Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.
- Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.
- Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.
- Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz