Przepis na Omlet tamago (do sushi)
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
plasterków do nigiri sushi
|
Składniki
- 5 szt. jajek
- 1/3 szklanki bulionu rybnego dashi lub warzywnego w wersji wege
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- trochę oleju do smażenia
Dodatkowo:
- patelnia do tamago
Składniki
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.
- Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.
- Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.
- Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.
- Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz