Przejdź do treści

kurczaka

Filipiński kurczak Adobo

Filipiński kurczak Adobo

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania – najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego lub ryżowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany ryż jaśminowy.

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen

Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.

Omlet FU YUNG

Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny

Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.

Kurczak chrupiący

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen

To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.