Przepis na Omlet FU YUNG
Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3/4 szklanki kurczaka ugotowanego, pociętego na kawałki (lub inne ugotowane mięso)
- 1/2 szklanki cebuli posiekanej
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
- 1/2 szklanki selera posiekanego
- 1/2 szklanki grzybów mun pokrojonych w paski
- 5 szt. jajka ubitych
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Składniki
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
Wersja amerykańska (głęboko smażona)
- Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wyłącz gaz. Wlewaj powoli mąkę z wodą przez cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
- Połącz ze sobą mięso, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
- W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący rozłóż na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny pływać po powierzchni, kiedy się zetną, włóż kolejną porcję. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna część omletów zrobi się jasnobrązowa obróć na drugą stronę aż też zrobi się brązowa. Użyj dwóch łopatek żeby wyjąć omlety z woka, ściśnij lekko aby usunąć nadmiar oleju. Rozłóż omlety na talerzach
- Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
Wersja chińska (smażona z mieszaniem)
- W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i warzywa, smaż krótko mieszając, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wyłóż wszystko na talerz żeby lekko przestygło. Umyj wok.
- W misce wymieszaj ubite jajka, mięso i warzywa.
- Ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju w woku. Wlej mieszankę jajeczną, przy pomocy łopatki przesuwaj lekko w tył i w przód ścinającą się mieszankę. Kiedy omlet się zetnie odwróć go na drugą stronę i smaż aż brzegi zrobią się brązowe. Zakończ smażenie kiedy środek omleta jest wciąż miękki. Podawaj gorący.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz