Makron udon z kaczką stri-fry

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem

PRZEPISU TYGODNIA

Czytaj dalej

Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu

Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon

Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi

0

Makaron smażony z kurczakiem w sosie ostrygowym i trawą cytrynową / Przepis internauty

Zupa z makaronem udon i smażonym tofu

Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen
Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.

Czytaj dalej