Przepis na Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi
Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi to bardzo smaczna i łatwa do przygotowania japońska zupa na rybnym bulionie dashi z makaronem udon i chrupiącymi wodnymi bulwami. Aby uzyskać wersję wegetariańską / wegańską należy użyć jeden z bulionów wegetariańskich dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 paczka makaronu Udon
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 szt. grzybów shitake namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut
- 1 i 1/2 litra bulionu rybnego dashi w wersji wege użyć bulionu wegetariańskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki mirinu
- 1 ząbek czosnku przekrojony na 4 części
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 puszki kasztanów wodnych przecietych na pół
- szczypta przyprawy 7 smaków
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Wymoczone grzyby wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Wodę z grzybów dolać do 1 i 1/2 litra bulionu dashi.
- Dodać grzyby i resztę składników: sos sojowy, mirin, czosnek i imbir. Całość bulionu gotować przez 7 minut, następnie dodać kasztany wodne, doprawić szczyptą przyprawy 7 smaków, gotować jeszcze 1 minutę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz