Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi to bardzo smaczna i łatwa do przygotowania japońska zupa na rybnym bulionie dashi z makaronem udon i chrupiącymi wodnymi bulwami. Aby uzyskać wersję wegetariańską / wegańską należy użyć jeden z bulionów wegetariańskich dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 paczka makaronu Udon
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 szt. grzybów shitake namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut
- 1 i 1/2 litra bulionu rybnego dashi w wersji wege użyć bulionu wegetariańskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki mirinu
- 1 ząbek czosnku przekrojony na 4 części
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 puszki kasztanów wodnych przecietych na pół
- szczypta przyprawy 7 smaków
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Wymoczone grzyby wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Wodę z grzybów dolać do 1 i 1/2 litra bulionu dashi.
- Dodać grzyby i resztę składników: sos sojowy, mirin, czosnek i imbir. Całość bulionu gotować przez 7 minut, następnie dodać kasztany wodne, doprawić szczyptą przyprawy 7 smaków, gotować jeszcze 1 minutę.
Udostępnij ten przepis