Przejdź do treści

Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi
Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi to bardzo smaczna i łatwa do przygotowania japońska zupa na rybnym bulionie dashi z makaronem udon i chrupiącymi wodnymi bulwami. Aby uzyskać wersję wegetariańską / wegańską należy użyć jeden z bulionów wegetariańskich dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron udon gotować przez 5 minut w dużej ilości wody z kilkoma kroplami oleju sezamowego. W czasie gotowania mieszać regularnie aby się nie posklejał. Odsączyć i przełożyć do miseczek.
    Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi
  2. Wymoczone grzyby wyjąć z wody i pokroić w cienkie paski. Wodę z grzybów dolać do 1 i 1/2 litra bulionu dashi.
  3. Dodać grzyby i resztę składników: sos sojowy, mirin, czosnek i imbir. Całość bulionu gotować przez 7 minut, następnie dodać kasztany wodne, doprawić szczyptą przyprawy 7 smaków, gotować jeszcze 1 minutę.
  4. Przygotowany makaron udon zalać bulionem, posypać dymką i sezamem.
    Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi
Udostępnij ten przepis