Przejdź do treści

mąka kukurydziana

Kurczak czosnkowy w cieście

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny

Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Czosnkowy kurczak

Ocena ze starego portalu: 4,68 / 28 ocen

Do czosnkowego kurczaka doskonale smakuje ostry sos. Jego moc możemy zwiększyć lub zmniejszyć dozując ilość chili. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny

Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak Da-Cien

Kurczak Da-Cien

Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami

Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen

Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen

Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem – za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem hoisin

Ocena ze starego portalu: 4,38 / 8 ocen

Danie jest naprawdę świetne i bardzo łatwe do przygotowania. Główną przyprawą jest popularny chiński sos hoisin o złożonym słodkim smaku. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.