Przepis na Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami
Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g orzechów włoskich wyłuskanych
- 3 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 szt. białka jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki
Marynata:
|
Sposób przygotowania
- Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
- W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe, serwować z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz