Przejdź do treści

Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami
Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
  2. Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć kurczaka, smażyć (w 2 porcjach) aż kurczak zmieni kolor. Wyjąć z woka na talerz.
  4. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe, serwować z ryżem.
Udostępnij ten przepis