Przepis na Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami
Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g orzechów włoskich wyłuskanych
- 3 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 szt. białka jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki
Marynata:
|
Sposób przygotowania
- Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
- W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy. Danie gotowe, serwować z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz