Przepis na Kurczak czosnkowy w cieście
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Rodzaj dania | Dania główne, Moje ulubione dania, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Mięsna - drób |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetu z udek kurczaka lub piersi kurczaka
- 2 szklanki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 4 zabki czosnku wyciśnięte
Ciasto:
- 2 szt. jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę wody
Sosy do maczania:
- trochę sosu sojowego w miseczce
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
- trochę ketchupu bananowego w miseczce
- trochę sambal oelek w miseczce etc.
Składniki
Marynata:
Ciasto:
Sosy do maczania:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min 30 min.
- Podawaj z różnymi, ulubionymi sosami do maczania takimi jak słodki sos chili, sos sojowy, keczup bananowy, sambal oelek etc.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Komentarze
To jest rewelacyjne uwielbiamy tego kurczaka
Dodaj komentarz