Przepis na Kurczak Da-Cien
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 31 ocen
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g udek kurczaka
- 1 szt. papryki zielonej pociętej w kawałki 1 x 2,5 cm
- 2 szt. papryczki chili pociętej w kawałki 1 x 2,5 cm lub
- 2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 4 ząbki czosnku pocięte w plasterki
- 1 szt. białka jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
Sos:
- 2 łyżki wody wrzącej
- 1 łyżka karmelu*
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- *Przygotować karmel: w niewielkiej ilości oleju na małym ogniu roztopić cukier, aż uzyskamy płynną, gęstą, brązową masę. Karmel bardzo szybko tężeje, dlatego należy szybko przełożyć go do porcelanowej miseczki (od porcelany jest go łatwiej odkleić). Kiedy potrzebujemy go do gotowania odkruszamy kawałek i roztapiamy w gorącej wodzie.
- Białko ubić z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, wymieszać z kurczakiem.
- W miseczce roztopić karmel w 2 łyżkach wrzątku (żeby przyśpieszyć rozpuszczanie można miseczkę włożyć na chwile do mikrofalówki), dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1817)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- Sosy chińskie (34)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (393)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (10)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz