Przepis na Kurczak Da-Cien

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak Da-Cien
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 31 ocen
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. *Przygotować karmel: w niewielkiej ilości oleju na małym ogniu roztopić cukier, aż uzyskamy płynną, gęstą, brązową masę. Karmel bardzo szybko tężeje, dlatego należy szybko przełożyć go do porcelanowej miseczki (od porcelany jest go łatwiej odkleić). Kiedy potrzebujemy go do gotowania odkruszamy kawałek i roztapiamy w gorącej wodzie.
  2. Mięso kurczaka pokroić na kawałki 1x1x2,5 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty i marynować 30 min.
    Kurczak Da-Cien
  3. Przygotować warzywa.
    Kurczak Da-Cien
  4. Białko ubić z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, wymieszać z kurczakiem.
  5. W miseczce roztopić karmel w 2 łyżkach wrzątku (żeby przyśpieszyć rozpuszczanie można miseczkę włożyć na chwile do mikrofalówki), dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać.
  6. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, i ciągle mieszając usmażyć mięso aż zmieni kolor (ok. 2 min). Przełożyć na talerz.
    Kurczak Da-Cien
  7. Wok umyć, rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Włożyć paprykę, chilli i czosnek, smażyć kilkanaście sekund, mieszając. Dodać sos, mięso, wymieszać, smażyć jeszcze kilkanaście sekund szybko mieszając. Potrawa gotowa.
    Kurczak Da-Cien
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.