Przejdź do treści

marchewki

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań. Wszystkie zalety zdrowotne kimchi są opisane w przepisie na Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim. Magda jest wielką miłośniczką kimchi więc to na pewno nie ostatni jej przepis na tą super zdrową i smaczną koreańską kiszonkę.

Kimchi z młodej kapusty w wersji wege

Zdecydowana większość odmian kimchi to dania warzywne (choć czasami dodaje się do nich świeże lub suszone krewetki i uwielbiane w Korei suszone sardele). Koreańczycy lubią jednak w kimchi posmak rybny uzyskiwany poprzez dodanie sosu rybnego. Dodatek ten jest praktycznie niezbędny dla uzyskania oryginalnego smaku kimchi. Jeżeli jednak z założenia nie jecie produktów zwierzęcych najlepszym zamiennikiem jest sos sojowy dodany w tej samej ilości co rybny.

Zdrowotne właściwości Kimchi

W Korei kimchi z kapusty to niemal boska potrawa, spożywana do każdego posiłku, także śniadania. Uważa się, że jej spożywanie zapewnia długoletnie życie w szczęściu i zdrowiu. Na jej temat napisano wiele prac naukowych i udowodniono jej wspaniałe właściwości prozdrowotne. W dużym skrócie, regularne spożywanie kimchi przynosi następujące działania dla organizmu:

  • działa jako antyoksydant, antybiotyk i antyseptyk
  • ma właściwości probiotyczne i przeciwzapalne
  • redukuje cholesterol, zwiększa odporność
  • poprawia pracę i zdrowie mózgu
  • zapewnia zdrowe działanie jelita grubego
  • poprawia zdrowie skóry.

Tak więc nic innego tylko trzeba biec do sklepu po kapustę!

Różnorodność Kimchi

Jak już wspomniałem najpopularniejszą odmianą jest kimchi z kapusty pekińskiej i właśnie ono jest serwowane do niemal każdego posiłku. Drugim najpopularniejszą odmianą jest kimchi z rzodkwi. Na obiedzie serwowane jest zazwyczaj kilka do kilkunastu rodzajów kimchi, a wszystkich opisanych odmian jest ponad 100. Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na inne odmiany kimchi:

Zachęcam do kiszenia!

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.

MARCHEWKA Z MAKARONEM SOJOWYM

Podobny przepis z mniejszą ilością składników w typowym chińskim wykonaniu znajdziecie tutaj Marchewka z makaronem sojowym.

Zupa marchewkowa po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.

Bibimbap koreański ryż z warzywami

Bibimbap to popularne koreańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i jajka. W dosłownym tłumaczeniu Bibimbap znaczy “mieszany ryż”. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zawiera zdrowe składniki jest bardzo smaczne i efektowne w wyglądzie. Wszystko to powoduje, że danie to zyskało sporą popularność także poza Koreą. W przygotowaniu dania bardzo ważne jest efektowne ułożenie składników. Powinny one być rozłożone na ryżu promieniście dookoła talerza, przylegające składniki powinny kontrastować kolorem. Na środku dania umieszcza się zazwyczaj sadzone jajko lub mięso z surowym żółtkiem. Tak przygotowane danie wygląda efektownie i nie szkodzi, że zaraz i tak je wymieszamy:) W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić tofu. Danie można serwować na lunch i obiad.

DOWOLNOŚĆ SKŁADNIKÓW W BIBIMBAP

Bibimbap może być tak naprawdę wykonany z dowolnych składników, można przy jego przygotowaniu zrobić “czyszczenie lodówki”. Podczas mojej ostatniej wizyty w Korei jadłem Bibimbap aż 3 razy, za każdym razem dania różniły się od siebie, choć wszystkie zawierały surowe i marynowane warzywa oraz paseczki nori. Za pierwszym razem danie podane było z jajkiem sadzonym posypanym niewielką ilością usmażonej mielonej wołowiny (bardzo dobre). Kolejna wersja była z paseczkami zamarynowanej, surowej wołowiny podanej z surowym żółtkiem (podobnie ja nasz tatar), nie zawierała jednak w ogóle kimchi a sos chili był jak dla mnie przesłodzony. Ta wersja bez kimchi i słodkim sosem średnio mi przypasowała. Ostania wersja zawierała usmażoną wołowinę w paseczkach i kimchi a sos był minimalnie słodki ta wersja była też bardzo smaczna. Wersja poniżej jest kompilacją wszystkich tych przepisów i wybrałem z nich najbardziej odpowiadające mi elementy (kimchi, surowa wołowina zamarynowana w sosie sojowym, jajko sadzone, kiełki, surowe warzywa).

Typowe składniki Bibimbap: ogórek, marchew, cukinia, biała rzodkiew, grzyby, szpinak, szczypiorek, kiełki, kimchi, wodorosty, tofu, liść sałaty, kurczak, owoce morza, wołowina, jajko. Oraz wszystko co nam podpowie fantazja.

Noodle z krewetkami i sosem miso

Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.

NOODLE Z KREWETKAMI I SOSEM MISO

Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy). Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!

Bulion wegański z miso

Bulion wegański z miso to propozycja esencjonalnej bazy do zup w stylu japońskim. Przed gotowaniem warzywa użyte do wykonania bulionu są poddawane karmelizacji. W tym celu polewa się je pastą miso a następnie piecze w piekarniku. Wstępna karmelizacja warzyw powoduje, że wywar jest bardzo esencjonalny i ma apetyczny ciemny kolor. Wywar ten świetnie sprawdza się jako gotowa zupa podana z różnymi makaronami (soba, ramen, mie, makaron ryżowy, makaron shirataki etc.). Bulion wegański z miso może być także bazą do innych zup lub dodatkiem do sosów.

Doskonałe kimchi z kapusty

Doskonałe kimchi z kapusty to kompendium wiedzy na temat domowej produkcji kimchi z kapusty pekińskiej. Nie jest to zbiór mądrości zebrany od koreańskich mistrzów, ale wiedza praktyczna nabyta podczas kilkunastu lat własnoręcznego, domowego kiszenia kimchi z kapusty pekińskiej. W przepisie tym znajdziecie wiele przydatnych wskazówek dla początkujących i bardziej zaawansowanych miłośników tej koreańskiej kiszonki. Do tego przepisu przygotowałem także film instruktażowy dostępny na YouTube (kliknij tutaj).

KIMCHI NA CO DZIEŃ

Osobiście jadam kimchi niemal codziennie. Robię to ponieważ bardzo lubię kimchi a na dodatek czuję, że dobrze wpływa na moje zdrowie. Koreańczycy uważają, że nie ma nic zdrowszego. W Korei kimchi z kapusty podaje się do każdego posiłku, koreańscy naukowcy badają właściwości kimchi, powstają muzea kimchi, popularne są kursy przyrządzania kimchi.

ZALETY ZDROWOTNE KIMCHI Z KAPUSTY

Ta koreańska kiszonka wykonana jest z wielu zdrowych warzyw i zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, a jednocześnie ma niską zawartość kalorii. Jednocześnie niewielka porcja kimchi z kapusty zapewnia ponad połowę dziennej zalecanej ilości witaminy C i karotenu. Wszystkie składniki kimchi: kapusta pekińska, cebula, czosnek, imbir, papryczki chili, marchew, dymka i miód (opcja) to esencja zdrowia. Podstawowe korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kimchi to: poprawa trawienia, zwiększenie odporności organizmu, regulacja rytmu biologicznego, oczyszczanie narządów. Jeżeli polubisz kimchi to jesteś szczęściarzem, właśnie trafiłeś na pyszne, niskokaloryczne i super zdrowe danie!

KIMCHI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ŚWIEŻE CZY KWAŚNE?

Na początku mojej przygody z kimchi jakieś 15 lat temu byłem przekonany, że dobre kimchi musi być kwaśne. Idąc za tą ideą zaczynałem kiszenie w temperaturze pokojowej (1-2 dni) i czekałem przynajmniej 7 dni zanim zaczynałem spożycie dobrze zakiszonej kapusty. Nie byłem zachwycony tą moją kimchi i nie weszła na stałe do mojego jadłospisu. Potem byłem w Korei kolejny raz i w końcu do mnie dotarło, że najbardziej smakuje mi kimchi wcale albo minimalnie kwaśna tzw. “kimchi świeża” lub “kimchi surowa”.

SZYBKOŚĆ FERMENTACJI KIMCHI MOŻNA KONTROLOWAĆ

Od tego czasu zacząłem jeść kimchi zaraz po przygotowaniu, kiedy nie była w ogóle kwaśna. Zazwyczaj kończyłem ją po kilkunastu dniach, gdy wchodziła w stan dużej kwaśności. Ta kwaśna końcówka była dosyć “męcząca”, a że nie jestem Koreańczykiem ciężko było mi ją zużyć do dań stir-fry (tak zazwyczaj postępuje się w Korei). Ostatecznie opracowałem system bardzo powolnej fermentacji: zaraz po przygotowaniu wkładam kimchi do lodówki oraz dodaję do pasty trochę miodu (2-3 łyżki), który dodatkowo spowalnia kiszenie. Takie “super świeże” kimchi z kapusty pekińskiej utrzymuje niską kwaśność ok. 2 tyg, czyli akurat tyle ile potrzebuję, aby dokończyć całą porcję:)

CZYLI ŚWIEŻA KIMCHI Z KAPUSTY JEST LEPSZA?

Wcale nie, to tylko kwestia gustu. Co więcej w sfermentowanym kimchi pojawiają się zastępy dobroczynnych, probiotycznych bakterii. Przygotuj kimchi, spróbuj zaraz po przygotowaniu, potem fermentuj klasycznie (1 dzień na zewnątrz potem w lodówce). Próbuj codziennie, żeby się przekonać jak najbardziej Ci smakuje. Wtedy dopasuj do swojego gustu sposób fermentacji (zobacz poniżej pkt. 8).

JAK SIĘ JE TO KIMCHI?

Kimchi do przede wszystkim warzywna przystawka, która w Korei podaje się niemal do wszystkiego a nawet przekąsza się ją solo. Przy polskich przyzwyczajeniach żywieniowych najlepiej sprawdza się jako surówka do obiadu. Ja stosuję kimchi jako dodatek do dań śniadaniowych (jajecznica, jajka sadzone, parówki), przekąskę do kanapek, no i oczywiście jako dodatek do obiadu. Kimchi znakomicie nadaje się jako wyrazisty element uczty grillowej. Moje ulubione błyskawiczne danie to gotowany makaron mie (czasami przysmażony), na który kładę porcję kimchi z kapusty pekińskiej.

SKŁADNIK KOREAŃSKICH DAŃ

A kiedy kimchi jest już bardzo kwaśna wykorzystuje się ją jako składnik dań. Na naszej stronie znajdziecie kilka dań z użyciem kimchi z kapusty pekińskiej: Karkówka smażona z kimchi, Koreańskie placki z kimchi, Zupa z kimchi z miękkim tofu, Makaron udon z kimchi, Krewetki z kimchi, Kimchi nachos.

ZAPRASZAM DO KISZENIA! (KIMCZENIA?:)

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Wołowina stir-fry z makaronem noodle, grzybami mun i pędami bambusa

Wołowina stir-fry z makaronem noodle to kolejne danie chińskie z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, grzybów mun i pędów bambusa.
Przypominamy, że do dań krótko smażonych w woku zawsze używaj wysokiej jakości, miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. W tym przepisie dodatkowo użyliśmy marynaty z dodatkiem czerwonego wina, które sprawia, że mięso jest jeszcze delikatniejsze.