Przejdź do treści

marchewki

Kurczak po tajsku na słodko ostro aksamitny / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!

Wołowina z brokułami / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen

Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym “chińczyku” bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak z sezamem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.

Sajgonki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jest to oryginalny, tradycyjny przepis na Sajgonki. Można je podawać jako przekąskę, danie główne z ryżem oraz jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen

Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.

Kim-Chi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Podobno każda koreańska rodzina ma swój przepis na kim chi – ale Polacy nie gęsi… Ten przepis to moja kompilacja kilku przepisów znalezionych w sieci, wypróbowana i doceniona już kilkakrotnie 🙂

Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.

Gulasz warzywny z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.

Kurczak po Chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,79 / 9 ocen

Kurczak po chińsku to danie, które zrobiłem przez przypadek. Po prostu improwizowałem ze składnikami jakie były akurat w domu. O dziwo wyszło bardzo smaczne :-).