Przepis na Kurczak po tajsku na słodko ostro aksamitny / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!
Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. piersi kurczaka
- trochę chili mielonego
- trochę czosnku w proszku
- 1 szt. cukini średniej
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli średniej
- 100 g groszku
- 1 szt. marchewki małej
- 3 szt. pieczarek
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżek mąki kukurydzianej
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili mielonego
- szczypta czosnku w proszku
Składniki
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka pokroić w kostki o rozmiarach mniej więcej 3cm x 3cm. Obsypać delikatnie mielonym chili i czosnkiem w proszku. Tak przygotowane odstawić do lodówki.
- Przygotować warzywa: groszek, cebule pokroić w cieniutkie pół-talarki, marchewkę pokroić w zapałki, paprykę pokroić w cienkie paski, cukinie pokroić w półplasterki (dosyć grubo), pieczarki pociąć w plasterki.
- W woku rozgrzać w wysokiej temperaturze łyżkę stołową oleju i wrzucić warzywa i smażyć ciągle mieszając przez około 3min. Nie dłużej żeby nie przesmażyć! Warzywa odłożyć do naczynia.
- Do innego naczynia wbijamy jajko i porządnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyk z mąką kukurydzianą i wcześniej przygotowanego kurczaka.
- NAJPIERW obtaczamy mięso w mące, a następnie w jajku.
- W Woku rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju jednak już nie w tak wysokiej temp. jak wcześniej warzywa i smażymy nasze kostki kurczaka z obu stron, około 4 min, aby były prawie miękkie.
- W miedzy czasie przygotowujemy nasz sos: do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki miodu, 1.5 łyżki sosu sojowego ciemnego, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej, szczyptę czosnku i dokładnie mieszamy.Wyszedł nam dość gęsty sos.
- Sprawdzamy naszego pięknie usmażonego kurczaka w jajecznej panierce i dodajemy do woka nasze wcześniej podsmażone warzywa, znów zwiększamy temperaturę smażenia i mieszamy wszystko razem.
- Teraz kolej dodać sos! Jest na tyle gęsty, że można go przelewać przez widelec. Staramy się "celować w kurczakowe kostki dzięki czemu wcześniejsza jajeczna panierka nabierze całej gamy smaków.
- Teraz mieszamy wszystko nie dłużej niż kolejne 2-3 min. i nasze danie gotowe! Ja podaję je z makaronem jajecznym -może być typowy chiński z paczki lub inny. Można również podawać z ryżem jak ktoś woli. Smacznego! P.s.W zależności od gustu, do przygotowania sosu można dodać więcej miodu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz