Przepis na Kurczak z sezamem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szt cebuli małej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
- 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąka kukurydziana dodać później
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodać później
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki
Marynata:
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka marynujemy przez noc.
- Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kroimy warzywa.
- Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
- Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz