Przepis na Kurczak z sezamem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szt cebuli małej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
- 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej dodać później
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodać później
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki
Marynata:
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka marynujemy przez noc.
- Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kroimy warzywa.
- Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
- Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz