Przepis na Kurczak z sezamem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szt cebuli małej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
- 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej dodać później
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodać później
Sos:
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki
Marynata:
Sos:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka marynujemy przez noc.
- Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kroimy warzywa.
- Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
- Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz